Miracole


V-aţi gândit vreodată că miracolul este parte firească din viaţa noastră? Nu ştiu care este definiţia după DEX a miracolului, dar după mine înseamnă o întâmplare fericită, indiferent dacă e banală sau nu. Ştiu că mulţi pun miracolul la egalitate cu fericirea ieşită din cotidian. Eu am citit despre un om care era fericit tot timpul şi nimeni nu ştia cum reuşea, deşi era sărac şi lucra la o fermă. El a spus curioşilor că este foarte uşor şi foarte simplu să fii fericit, trebuie doar să alegi! Da, să alegi să fii fericit. Ne povesteşte fermierul că se scoală în fiecare dimineaţă cu optimism, gândindu-se că va avea o zi bună. De multe ori fluieră fără griji, îşi binecuvântează ferma, animalele, ogorul, hambarul, tot ce are. La micul dejun, îşi binecuvântează familia, masa, mâncarea, bucătăria cu tot ce e în ea, toată casa… Când lucrează, fluieră, binecuvântează pământul, animalele, se roagă la Dumnezeu să îl ajute în toate. Seara, la cină, îşi binecuvântează din nou familia, masa, mâncarea, bucătăria şi casa. La culcare, se gândeşte ce viaţă frumoasă are, îi e recunoscător lui Dumnezeu pentru tot ce are şi îl roagă să-i binecuvânteze viaţa.

După cum însuşi Albert Einstein spunea: Există două feluri de a vedea viaţa: ori crezi că viaţa n-are nici un miracol, ori crezi că viaţa e un miracol.

Mai era o poveste, în care un optimist reuşea să vadă tot timpul partea bună a lucrurilor, chiar şi în cele mai grele situaţii. Păcat că n-am reuşit s-o ţin minte… Oricum, în timp ce o căutam, am dat de altă poveste… A găsi Nirvana în tot ce e obişnuit.

Ai auzit ca un grădinar, care creează viaţă, să fi primit Premiul Nobel? Un ţăran, care ară câmpul şi ne dă tuturor hrană, a fost vreodată premiat? Nu, el trăieşte şi moare de parcă nici n-ar fi existat.

Diferenţierea asta este urâtă. Fiecare suflet creator – nu contează ce anume creează – ar trebui să fie cinstit şi respectat, căci creativitatea trebuie cinstită. Însă până şi politicienii primesc Premiul Nobel, or ei nu sunt decât nişte criminali deştepţi. Toată vărsarea de sânge din lume este opera acestor politicieni, şi ei continuă să fabrice alte şi alte arme nucleare pentru o sinucidere globală.

Într-o societate adevărată, cinstită, creativitatea va fi respectată, iubită, pentru că sufletul creator participă la lucrarea lui Dumnezeu.

Gândul îmi zboară la Abraham Lincoln. El era fiu de cizmar şi a ajuns preşedintele Statelor Unite ale Americii. Fireşte, aristocraţii n-au văzut cu ochi buni acest lucru şi au fost foarte supăraţi. Nu e o coincidenţă că peste puţin timp Abraham Lincoln a fost asasinat. Ei n-au putut permite ca ţara să aibă preşedinte un fiu de cizmar.

În prima zi, când Lincoln urma să se adreseze pentru prima dată Senatului, chiar înainte de a începe, un aristocrat urât s-a ridicat şi a spus: „Domnule Lincoln, deşi printr-un accident ai devenit preşedintele ţării, nu uita că veneai cu tatăl tău la mine acasă ca să faceţi încălţările familiei. Şi există mulţi senatori care poartă pantofi făcuţi de tatăl tău, aşa că să nu-ţi uiţi originea.”

Acel senator credea că o să-l umilească. Însă nu poţi umili un om ca Abraham Lincoln. Numai oamenii mărunţi, care suferă de complexe de inferioritate, pot fi umiliţi. Fiinţele superioare sunt dincolo de umilinţe.

Abraham Lincoln a spus ceva care ar trebui să fie ţinut minte de toată lumea. El a spus: „Vă sunt foarte recunoscător că mi-aţi amintit de tata chiar înainte de a rosti prima alocuţiune în faţa Senatului. Tata a fost un suflet creator, un artist minunat, nimeni nu mai făcea pantofi atât de frumoşi. Ştiu foarte bine că, orice aş face, n-am să fiu niciodată un preşedinte atât de mare pe cât de mare creator a fost el. N-am cum să-l întrec. Şi, apropo, vreau să vă amintesc dumneavoastră, aristocraţilor, că şi eu am învăţat de la el arta cizmăriei. Aşa că, deşi nu sunt un cizmar grozav, pot să vă corectez pantofii făcuţi de tatăl meu, în caz că vă strâng. Nu trebuie decât să mă înştiinţaţi şi voi veni acasă la dumneavoastră.”

În Senat se lăsă tăcerea şi senatorii înţeleseră că era imposibil să-l umileşti pe acest om. Însă el dovedea un mare respect faţă de creativitate.

Nu contează dacă pictezi, sculptezi sau faci pantofi, dacă eşti grădinar, ţăran, pescar sau tâmplar. Nu contează ce faci; ceea ce contează este să pui suflet în ceea ce faci. Atunci roadele creaţiei tale au ceva din calitatea divinităţii.

Pentru Denisa: Asta e din cartea despre creativitate a lui Osho. O să mai scriu din ea.

Pentru ceilalţi: Poate vă întrebaţi ce legătură are creativitatea cu miracolele. Orice produs al creativităţii poate fi miraculos. Vedeţi tablouri, sculpturi ce par vii, nu-i aşa? Ăsta e miracolul: creaţia…

Reclame

About eXstatic

Aşa cum sunt, mereu în căutarea necunoscutului. Leşinat şi activ, în acelaşi timp. Paradoxal (sau nu), sunt eu însumi.

Posted on Vineri, 11 mai 2007, in aberaţii. Bookmark the permalink. 7 comentarii.

 1. Nu ştiu dacă eu sunt Denisa de mai sus, dar îţi mulţumesc, e foarte frumoasă postarea! :*

 2. Mi-era teamă că se va întâmpla confuzia asta. Trebuie să vă chem altfel, nu? 🙂 De exemplu, ţie o să-ţi spun de-acum Denisuca! E bine aşa? 🙂 Şi Denisa de mai sus e cealaltă Denisa, pe care o voi chema de-acum Denisse.
  Uite şi link-ul: Comentarii la Perfecţionismul

 3. Uite aici.
  De-acum încolo, te voi numi Denisuca.
  Cealaltă Denisa va fi Denisse.
  Oricum, postul e pentru amândouă. V-am împăcat? 🙂

 4. denisse, imi place cum suna!

  viata este un miracol. multumesc pentru ce ai scris, m-a facut sa ma simt bine.

 5. Hello

  Great book. I just want to say what a fantastic thing you are doing! Good luck!

  Bye

 1. Pingback: A crede sau a nu crede « Blogul minunatului creier leşinat

 2. Pingback: Liberul arbitru « Blogul minunatului creier leşinat

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: