Trecerea peste Rubicon


OK, am căutat prin umila mea colecţie de numere ale revistei mele preferate şi… n-am găsit numărul cu a trece peste Rubicon sau nu ştiu titlul… Sigur este în colecţia pierdută… Totuşi, am găsit vreo cinci articole interesante, pe care le voi reda în viitoarele posturi.

Din memorie, povestea (în realitate e mai lungă) era cam aşa: un istoric (Strabon sau Suetonius, nu mai ştiu care) povestea că Iulius Caesar era într-un război civil… El ajunsese cu tabăra proprie la malul râului Rubicon şi a rămas acolo, ezitând pentru câteva minute sau ore, nu ştiu exact cât timp. La un moment dat, a spus ceva în genul: Zarurile au fost aruncate. Şi a trecut peste Rubicon. Ca o consecinţă, acest fapt a fost pomenit multă vreme în Senatul de-atunci. Ca amintire, se spune a trece Rubiconul când, după o perioadă de ezitare, alegi să mergi hotărât într-o direcţie.

Referinţe: Wikipedia

Dacă daţi click pe Cezar, veţi vedea mai jos următoarea afirmaţie, la capitolul Războiul civil:

Cezar traversează Rubiconul (graniţa Italiei) şi războiul civil izbucneşte. Istoricii nu sunt de acord în privinţa spuselor lui Cezar la traversarea Rubiconului. Cele două candidate sunt Alea iacta est („Zarurile sunt aruncate”) şi „Fie ca zarurile să zboare la înălţime!” (un citat al poetului Menander). Această controversă minoră este remarcată ocazional în literatura modernă când un autor atribuie citatul mai puţin popular al lui Menander lui Cezar.

Acest site ne arată câte ceva în plus:

A trece Rubiconul = Pe vremea triumviratului Iuliu Cezar – Pompeius – Crassus, râul Rubicon (in Italia de est) constituia limita de demarcatie a sferelor de influenta dintre Iuliu Cezar si Pompeius. In urma conflictului intre cei doi, trupele lui Iuliu Cezar au trecut apele Rubiconului, ocupând Roma si alungând pe Pompeius.

De-aici vedem ceva reformulat:

Alea iacta est (lat. „zarurile au fost aruncate”)

Aceste cuvinte au fost rostite de către Cezar (anul 49 î. Chr.)in momentul in care a traversat Rubiconul, după o lungă ezitare. Astfel Cezar şi-a riscat viaţa, căci o lege specială a Senatului roman interzicea trecerea cu trupe a Rubiconului (râul de hotar între Italia şi Galia cisalpină), spre a se evita astfel incursiunile armate împotriva Italiei, pregătite de comandanţi ambiţioşi la graniţa de nord a ţării.

Cuvintele „Alea iacta est”, ca şi expresia „A trece Rubiconul” au deci înţelesul: „soarta va decide !” şi sunt folosite când, după ce ai şovăit mult, iei o hotărâre importantă.

Cam asta e tot ce-am putut scoate… Chiar sunt dezamăgit că mi-a dispărut numărul cu pricina…

Reclame

About eXstatic

Aşa cum sunt, mereu în căutarea necunoscutului. Leşinat şi activ, în acelaşi timp. Paradoxal (sau nu), sunt eu însumi.

Posted on Duminică, 20 mai 2007, in aberaţii. Bookmark the permalink. 2 comentarii.

  1. e ok, am inteles acum ce inseamna.

  2. eu stiam ca inseamna ceva de genul:in vreme romanilor legea ca un general de armata sa treaca peste raul rubicon in fruntea unei armate(pt ca astfel acel general putea marsalui spre roma in fruntea soldatilor si putea provoca un razboi civil.adica putea fi banuit ca ar incerca sa preia puterea din moment ce venea spre roma in fruntea unei armate).dupa campania din galia cezar a trecut raul rubicon in fruntea armatei sale fiind declarat de catre senat inamical romei.din moment ce trecuse peste rau nu mai era cale de intoarcere.odata trecut peste rau infruntea unei armate,erai dusman al romei.deci a trece peste rubicon poate insemna a face o alegere de la cale nu mai exista cale de intoarcere,asa cum a facut cezar.a trecut peste rau,a devenit dusman al romei si razboiul intre cezar si pompei a inceput

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: