Cum recunoaşteţi hoţii după limbaj


Disclaimer: Sursa este necunoscută. Acest articol a fost preluat acum câţiva ani de pe site-ul unui ziar şi nu am scris de unde l-am luat, crezând că o să fie numai pentru uz personal. Acum, când vreau să vi-l împărtăşesc, nu mai ştiu de unde l-am luat… Tot ce mai ţin minte e combinaţia de alb cu roşu a site-ului.

***

Comisarul-sef Traian Tandin a scris pana acum 34 de carti inspirate din experienta sa la serviciul judiciar al Politiei Romane. Printre ele si un „vocabular al infractorilor”. Imediat dupa publicarea lui autorul a fost contactat de profesori ai facultatilor de filologie din tara si din Bucuresti, pentru a edita un curs cu aceasta tematica. „Am fost felicitat si de Romulus Vulpescu, membru CNA pe atunci, care a fost foarte incantat de aparitia cartii mele, spune comisarul-sef Tandin. Vocabularul este necesar cetatenilor de pe strada, tinerilor care vor sa devina politisti, dar si politistilor romani, ca sa identifice corect infractorii. „In mijloacele de transport in comun, hotii de buzunare actioneaza in gasca. Fiecare are rolul lui precis. De multe ori exista legaturi de rudenie intre ei. Ca aspect exterior infractorii sunt, in majoritatea cazurilor, imbracati elegant, pentru a nu bate la ochi, barbieriti proaspat tunsi. Uneori se dau cu parfumuri tari, isi ung parul cu gel, poarta pantofi buni, imbraca geci de piele neagra. Se cunosc dupa ochi. Le scapara in toate partile, gata sa prinda orice amanunt. Cand isi vara mana in buzunarul cuiva o acopera cu un obiect: sacosa, punga, haina, ziar sau caciula. Depistarea hotului este usoara atunci cand lucrurile tinute in maini nu-si gasesc rostul, in raport cu anotimpul sau vremea. Portofelul va fi inmanat altuia, care la randul lui il va da mai departe. Niciodata nu va fi gasit la cel care l-a furat primul. Inainte de actiune, hotul este tensionat. Starea i se citeste pe fata, care devine palida. Dar cel mai important mijloc de recunoastere a hotilor il reprezinta limbajul codificat folosit. Iata un exemplu de dialog:

– Oglindeala la nicovala!, zice primul.

– Bufet lustruit, uschi legatura, salupe cu scart?, intreaba al doilea.

– Nexam, covrigi pe clapa! i se raspunde.

– Geana de mahar! Servit!

Aceasta conversatie stranie s-ar traduce asa:

– Priveste discret in spatele tau!

– Care-i victima? Tipul bine hranit, fara cravata, care are pantofi cu toc?

– Nu, nu te-ai orientat bine! E ala care fumeaza, i se vede portofelul.

– Bravo, ai ochi buni!

Ce expresii folosesc

Politistii considera ca multe talharii si chiar crime ar putea fi prevenite daca victimele, cunoscand „vocabularul” infractorilor, si-ar lua masuri de protectie inca din momentul cand aud cuvinte ciudate. Spre exemplu: „amandea” = zbugheste-o!, „coaja” = portofel, „plosca” = geanta, „lamai” = bani, „sucitor” = hot, „caraimane” = buzunare exterioare, „caramangiu” = hot de buzunare, „scafa” = mana, „mahar” = sef, „melc” = inel de dama, „arhiepiscop” = persoana cu multi bani, „tap rosu” = procuror, „angrosist” = infractor cu multe condamnari, „salupe” = pantofi, „pastilar” = mincinos, „tap negru” = judecator, „observator” = ochi, „parlament” = crasma, „limonada” = informator, „lingator” = betiv, „amazoana” = prostituata de lux, „ambasador” = complice, vanzator de ponturi, „orchestra” = gasca, „boccea” = geanta, „crocofil” = portofel.

***

Scuzaţi lipsa de diacritice, ideea era să redau aşa cum am găsit. 🙂

Reclame

About eXstatic

Aşa cum sunt, mereu în căutarea necunoscutului. Leşinat şi activ, în acelaşi timp. Paradoxal (sau nu), sunt eu însumi.

Posted on Vineri, 8 iunie 2007, in asta e, ştiri. Bookmark the permalink. Un comentariu.

  1. Calumea…Dca ai putea pune un alfabet ar fi super.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: