Banalitate


Stai în fiecare zi în faţa calculatorului, consumi o grămadă de energie biologică numai când te uiţi la monitor şi îţi foloseşti degetele pentru a scrie la tastatură.

Mergi în fiecare zi o anumită distanţă şi arzi un număr de calorii atribuit acelei distanţe, în funcţie de organism… Unii slăbesc mai repede, alţii mai greu… Dar, în ambele cazuri, cu cât mergi mai des, cu atât cresc şansele ca endorfina eliberată în organism să-şi facă efectul (adică te plimbi şi devii fericit în mers).

De câte ori te stresezi, eliberezi hormonul stresului (nu mai ştiu cum se numeşte), care avea efect de când omul era în Epoca de Piatră şi hormonul îl ajuta să supravieţuiască. Adică, din momentul în care te confrunţi cu o situaţie periculoasă, creierul recunoaşte şi transmite acest „pericol” prin semnale specifice, se eliberează hormonul şi organismul reacţionează exact ca omul cavernelor la vânătoare… De exemplu, dai de un animal de pradă, un tigru… Efectul? Ţi s-ar încorda muşchii, ai deveni foarte solicitat mental (te concentrezi intens), te gândeşti dacă să fugi sau să lupţi (aici intervine şi personalitatea)… Asta, în mare, nu mai ţin minte amănuntele. Faptul că ne stresăm tot timpul face ca organismul să se „creadă” într-o continuă partidă de vânătoare… Viaţa de zi cu zi a junglei urbane…

Ai văzut cât de mulţi oameni se plimbă grăbiţi, fără să-şi bată capul cu chestii mari? Fiindcă îşi închipuie că acelea le dau bătăi de cap. Cineva spunea contrariul, că tocmai lucrurile mărunte dau cele mai mari bătăi de cap… De-asta unii sunt proşti, fiindcă nu-şi bat capul destul. Dacă şi-au pus vreodată oricare problemă existenţială, au preferat să preia răspunsul de undeva şi să-l considere (ca) de la sine adevărat…

Atât de mulţi oameni robotizaţi de rutină, nu-i păcat de ei? Mă gândesc că sigur aveau diamante arzătoare înăuntrul lor, dar s-au stins din cauze diferite: oamenii din jurul lor n-au crezut în ei, n-au crezut în ei înşişi, s-au luptat şi au pierdut, nu au avut suficientă tărie de caracter, s-au lăsat influenţaţi prea uşor de ceilalţi, nu şi-au văzut mulţimea de posibilităţi pe care le aveau în faţă (sau le-au văzut, dar le-a fost teamă să-şi asume riscuri) şi multe altele… De ce? Vedem că în Occident oamenii au un nivel de trai mai bun, dar nu-şi doresc chestii scumpe, ca noi, ci un trai simplu, liniştit… Se pare că ei au trăit ce trăim noi, până la urmă au văzut că suprasolicitarea şi concurenţa excesivă nu fac bine nimănui… Aşa că pot să sper că şi viitorul nostru va semăna cu prezentul lor. Peste vreo 20 de ani… Banalitatea lor va şi a noastră, într-o bună zi… E banalitatea pe care aş vrea s-o am, în relaxare, pace şi linişte… şi filosofând cu cineva în acest timp, să nu mă plictisesc, online sau face to face, cine ştie…

Voi ce fel de banalitate vă doriţi?

Reclame

About eXstatic

Aşa cum sunt, mereu în căutarea necunoscutului. Leşinat şi activ, în acelaşi timp. Paradoxal (sau nu), sunt eu însumi.

Posted on Duminică, 10 iunie 2007, in aberaţii, asta e. Bookmark the permalink. 4 comentarii.

 1. Poate „banalitate” aici se confunda un pic cu „simplitate”…

  Pe mine personal nu ma atrage societatea occidentala de care vorbesti, mai degraba m-as muta in India, Africa… orice zona cat mai necivilizata si mai lipsita de confort 🙂

 2. Nu-mi place banalitatea, nici macar aceea cu standarde mai inalte. Ceea ce-mi doresc este posibilitatea de a trai evenimente exceptionale chiar daca ele vor ramane in taina launtrului meu. Sigur ca avem nevoie toti de un anume confort cotidian, dar prea mult confort si prea multa normalitate parca mi se pare ca poate duce la adormirea spiritului, ceea ce se si intampla in occident.
  Fara provocari, fara dificultati, cred ca nici nu putem fi la fel de creativi. Exista in fundamentele noastre nevoia de a lupta cu mediul, care ne stimuleaza si simturile si gandirea. Fara aceasta lupta ma tem ca ne robotizam, si nu-mi place!

 3. Lucrurile neintalnite prea des sunt banale,pt unii lucrurile sau faptele nefinalizate material sunt banale sau pt altii astrologia e bamalitate confundata cu „babuta care ghiceste „. Un lucru pe care nu-l cunosti nu il poti numi banal! Cand afirmam ceva e bine sa fim documentati si pregatiti pt orice tip de intrebare.
  Eu nu as afirma ca in Occident oamenii au un trai mai bun si nu-si doresc chestii scumpe! De ce nu as afirma???? Pt ca nu putem generaliza, pt ca traiesc in asa zisa cea mai bogata tara, tara care in acelasi timp e plina de cersitorin si oameni care dorm pe strada.
  Presiunea in occident este mai mare. Nu as spune ca nu-si doresc lucruri scumpe, cati stiu ce mult conteaza marca in Occident, jeans rock republic, 300$, haine numai de firma,iar in Ro lumea se multumeste si din piata de rusi, chinezi. Cati stiu ca aici lumea nu se multumeste doar sa aiba o pereche de pantofi confortabili toata vara , ci un raft intreg de sandale. Lumea nu e mai relaxata, au o alta rutina zilnica.

 4. Sincer… Ma regasesc cumplit de mult in cele scrise de tine si totusi oricat de mult mi-as dori sa incetez a mai trai asa, stresandu-ma in fata calculatorului sau invatand la ceva, nu pot sa nu o fac. pacea e asa frumoasa, relaxarea, dar pare extrem de indepartata. reusesti sa nu te stresezi? ..la fiecare moment apare ceva. dar da.. si eu sper la o lume mai buna si mai putin stresata si stresanta.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: